Legionellabakteerin pesiytyminen kiinteistön vesijärjestelmään saattaa olla kustannuksiltaan todella suuri ongelma, puhumattakaan sairastumisten aiheuttamasta negatiivisesta julkisuudesta.

Legionella voi olla hengenvaarallinen ihmisille, joiden vastustuskyky on jostain syystä heikentynyt ja säästäminen väärässä paikassa legionellan suhteen voi tulla kalliiksi. 

Perinteisten torjuntakeinojen lisäksi löytyy tehokas, yksinkertainen ja varma vaihtoehto puhtaan veden saamiseksi.

STM:n uusi asetus edellyttää tiukempaa riskienhallintaa

12.1.2023 tuli voimaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. Se koskee talousveden laatua, valvontaa sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallintaa erityisesti “ensisijaisissa tiloissa”, kuten sairaaloissa, vanhainkodeissa, uimahalleissa ja hotelleissa. Sen mukaan legionellan torjuntatoimenpiteisiin on ryhdyttävä, jos rakennuksen vesilaitteistosta otetun vesinäytteen legionellapitoisuus on 1000 pmy/l tai enemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan, legionellabakteerit ovat peräisin verkostovedestä ja niiden kokonaan poissa pitäminen onnistuu ainoastaan vesijärjestelmän jatkuvalla desinfioinnilla tai muulla mikrobitorjuntamenetelmällä.

“Legionellojen kasvuun oleellisesti vaikuttavia tekijöitä on jopa seitsemän erilaista.” 

DELABIEN BIOFIL suodattaa legionellan ja varmistaa veden puhtauden ulkoisista tekijöistä riippumatta

Legionellapitoisuutta säädellään ja tartuntoja ennaltaehkäistään lainsäädännön sekä ohjeistusten avulla. Legionellojen kasvuun vaikuttavien tekijöiden määrän ollessa suuri, on 100 % torjunta kuitenkin haastavaa tai jopa mahdotonta. Torjunta on aina ihmisten osaamisesta ja vesijärjestelmän rakenteesta riippuvainen.

Muualla Euroopassa on jo pitkään ymmärretty käyttöpistesuodattimien edut kiinteistöjen vesijärjestelmissä sekä kehitetty niiden toimintaa pitkäjänteisesti. Nyt myös Suomessa pystytään hyödyntämään tätä pitkää kokemusta, ja ottamaan huippuunsa viimeistellyt suodattimet käyttöön. DELABIEN BIOFIL -tuotesarja on juuri kokenut täydellisen päivityksen ja täyttää kaikkein tuoreimmatkin vaatimukset. 

Suosittelemme käyttämään ns. ensisijaisissa tiloissa DELABIEN BIOFIL -suodattimia etenkin silloin, jos kiinteistön riskinarvioinnissa todetaan riskin legionellan esiintymiseen kasvaneen. BIOFIL -suodattimet suodattavat vedestä kaikki nimellismitaltaan yli 0,1 mikrometriä suuremmat ainesosat. Legionellan lisäksi myös Pseudomonas aeruginosa sekä erilaiset itiöt ja mikromuovit jäävät suodattimeen.

BIOFIL soveltuu kaikkiin hanoihin ja suihkuihin 

Onttokuitukalvoihin perustuvan mikrosuodatusteknologian ansiosta BIOFIL:n läpi kulkeva vesi on bakteeritasoltaan juomavettä puhtaampaa ilman, että sen kemiallista koostumusta muutetaan. Suodattimet on suunniteltu turvaamaan veden laatu nimenomaan sen käyttöpisteissä.    

Tuotevalikoima koostuu kolmeen eri käyttökohteeseen tarkoitetusta suodatinperheestä, sekä niiden helppoon asentamiseen tehdyistä adaptereista: 

 1. Hanasuodattimet allas- ja suihkuhanoihin
 2. Suihkupääsuodattimet
 3. Juoksuputkisuodattimet

Hanasuodattimia (1) ja suihkupääsuodattimia (2) on maksimikäyttöiältään kahden, kolmen tai jopa neljän kuukauden versiota. Juoksuputkisuodattimen (3) maksimikäyttöikä on aina kaksi kuukautta sen muita suodattimia pienemmän koon takia. Eron eri versioiden käyttöikään tuo pääasiassa juuri niiden suodatinpinta-alan koko. Jokaista suodatinta saa tarvittaessa myös steriilissä yksittäispakkauksessa.

Hanasuodattimissa (1) on virtauksen suhteen valittavissa joko suihkumainen virtaus tai laminaarinen, normaalia allashanaa mukaileva virtaus.   

Kaikissa suodattimissa on vedenkestävä tuplaetiketti, joista toinen kiinni itse tuotteessa ja toinen mahdollista tallentaa esimerkiksi kiinteistön dokumentteihin jäljitettävyyttä varten. 

Suodattimen toiminta

BIOFIL -suodattimien toiminta perustuu polyetyleenistä valmistettuihin, pillimäisiin onttokuituihin, jotka muodostavat yhdessä suurempia yksiköitä. Yhden kuidun ulkomitta on noin 0,6 mm ja paksuus joitain kymmeniä mikrometrejä.  

Onttokuitukalvoissa on useita huokosia, jotka ovat halkaisijaltaan 0,01-0,1 mikrometriä ja jokaisessa kalvossa on useita tällaisia huokosten täyttämiä pintoja. Kaikki yli 0,1 mikrometriä suuremmat ainesosat jäävät kiinni suodattimen rakenteeseen ja varastoituvat kalvojen ulkopinnoille. 

Kestävyys kuumaa ja kemikaaleja vastaan

BIOFIL -suodattimet kestävät normaalit käyttöveden “legionellaohjelmat”, jossa lämpötilaa nostetaan hetkellisesti 70 asteeseen. Suodattimet kestävät myös kloorauksen aina tiettyyn pitoisuuteen ja vaikutusaikaan asti. DELABIE kuitenkin suosittelee vaihtamaan suodattimen aina kuuma- tai kemikaalikäsittelyn jälkeen, koska käsittelyn aikana vapautuvat epäpuhtaudet lyhentävät sen käyttöikää. 

BIOFIL -suodattimien edut

 • Kaiken käyttöveden tehokkaaseen suodattamiseen
 • Vähentää infektioriskiä merkittävästi
 • Soveltuu kaikkiin hanoihin ja suihkuihin adapterien ansiosta
 • Hanasuodattimet, suihkupääsuodattimet ja juoksuputkisuodattimet
 • CE-merkitty lääkinnällinen laite
 • Jäljitettävyys sarjanumeron ansiosta
 • Saatavissa steriilissä yksittäispakkauksessa
 • Mahdollisuus myös kotikäyttöön vaativassa haavanhoidossa jne.

Haluatko lisätietoa BIOFIL -suodattimien soveltuvuudesta kiinteistöösi? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin autamme: 

info@aqvapro.fi

Facebook Instagram Pinterest Youtube