Uusi riippumaton tutkimus vahvistaa käsienkuivaimien olevan yhtä turvallisia ja hygieenisiä kuin paperipyyhkeet


Uuden tutkimuksen tulokset osoittavat, että pesutilassa leviää pieniä pisaroita normaalien toimien, kuten kävelemisen ja vesihanan käyttämisen yhteydessä. Käsien kuivaamisella käsienkuivaajalla tai paperipyyhkeillä ei ole merkitystä aerosolien määrään ilmassa.


Pandemian alusta alkaen hyvään käsihygieniaan on kiinnitetty paljon huomiota. Tästä syystä Dyson valtuutti Airmid Healthgroup -testilaboratorion tutkimaan aerosolien muodostumista ja bakteerien leviämisen mahdollisuutta eri kuivaustapojen yhteydessä. Tämä uusi riippumaton tutkimus vahvistaa, että Dyson-käsienkuivain on turvallinen hygieeninen valinta saniteettitiloihin.

Tutkimus toteutettiin todellisuutta vastaavissa olosuhteissa: osallistujat kuivasivat kätensä huuhdeltuaan tai pestyään ne ensin. Tutkijat keskittyivät analysoimaan eri kuivausmenetelmien vaikutusta aerosolien ja bakteerien pitoisuuksiin ilmassa. Tästä aiheesta on keskusteltu paljon koronakriisin puhkeamisesta alkaen.
 

Tutkimusmenetelmä

Puolet osallistujista huuhteli kätensä vedellä (ilman saippuaa) ja puolet pesi kätensä 20 sekunnin ajan (saippualla) noudattaen Maailman terveysjärjestön, World Health Organization (WHO), ohjeistusta. Tämän jälkeen henkilöt kuivasivat kätensä Dysonin käsienkuivaimella (Airblade Wash+Dry, Airblade 9kJ, Airblade V tai Airblade dB) tai paperipyyhkeillä. Tulokset osoittavat, että pieniä pisaroita leviää pesutilassa lähinnä normaalien toimien, kuten kävelemisen ja vesihanan käyttämisen kautta. Käsien kuivaamisella Dyson Airblade -käsienkuivaimella ei ole tähän merkittävää vaikutusta eikä se lisää aerosolien leviämistä ilman kautta.

Tutkimus osoittaa myös, että aerosolien ja bakteerien määrän kasvu paperipyyhkeillä tai Dysonin käsienkuivaimella kuivaamisen jälkeen on samanlaista. Tämä osoittaa, että käsienkuivaimet ovat yhtä turvallisia ja hygieenisiä kuin paperipyyhkeet.
 

Aiemmat hygieniatutkimukset

Välittömästi ensimmäisen Dyson Airblade -mallin esittelyn jälkeen vuonna 2008 julkaistiin epärealistisia tutkimuksia käsienkuivaimista. Käsienkuivainten toimintojen testaaminen äärimmäisissä, ei-edustavissa olosuhteissa merkitsi useita yrityksiä saattaa kyseiset käsienkuivaimet huonoon valoon. Näissä tutkimuksissa tutkijat levittivät epätavallisen suuria määriä mikrobeja käsiin (ETS, 2008[1) ja VSR, 2012[2]) tai jopa kumihansikkaisiin (Wilcox, 2014[3] ja Redway, 2015[4]), minkä jälkeen kädet laitettiin käsienkuivaimeen pesemättä tai edes huuhtelematta niitä ensin. Todellisuudessa kukaan ei yritä kuivata todella likaisia käsiä edes huuhtelematta niitä ensin.

Useat edustavat tutkimukset, joissa käsiä ei ole keinotekoisesti liattu (SCA, 2013[5]) tai jotka on suoritettu todellisissa pesutiloissa (Wilcox, 2018[6]) osoittivat jo, että eri kuivausmenetelmien välillä ei ole merkittävää eroa aerosolien leviämisessä. Dyson Airblade -käsienkuivain osoittautui aivan yhtä hygieeniseksi kuin paperipyyhkeet. Tämä uusi tutkimus (Airmid, 2020) myös vahvistaa, että Dyson Airblade -käsienkuivaimet ovat turvallinen ja hygieeninen ratkaisu pesutiloihin. Tulos on yhdenmukainen aiemmin viitattujen tutkimusten kanssa.

Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ovat tehneet johtopäätöksen, että käsienkuivaimet ovat yhtä hygieenisiä kuin paperipyyhkeet ja kuvaavat molempia kuivausmenetelmiä parhaiksi tavoiksi kuivata kädet.

Tutustu tutkimukseen tarkemmin täällä
 

 Facebook Instagram Pinterest Youtube