Dysonin Airblade-käsienkuivaimet täyttävät tiukat hygieniavaatimukset. Niissä on sertifioidut, tarkat hygieniastandardit läpäisseet HEPA-suodattimet, jotka puhaltavat ulos vain erittäin puhdasta, suodatettua ilmaa.
 

Uskomuksia ja kiistoja paperipyyhkeiden ja käsienkuivainten hygieenisyydestä – tai epähygieenisyydestä – on noussut aika ajoin julkiseen keskusteluun.

– Vuosien varrella käsienkuivaajien ja paperipyyhkeiden välillä on käyty taistoa todistetusta hygieenisyydestä, kun käsienkuivaimet ovat vallanneet paperipyyhkeiden markkina-asemaa, toteaa Dysonin Benelux- ja Pohjoismaiden johtaja Kristof Dhont.

Viimeisimmät luvut osoittavat, että paperipyyhkeiden tuottajat menettävät vuosien 2012–2020 aikana yli 800 miljoonaa dollarin tulot johtuen sähköisten käsienkuivaimien myynnistä.

Dhontin mukaan Dysonin käsienkuivainten hygieenisyydestä on levitetty harhaanjohtavaa tietoa paperiteollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee European Tissue Symposiumin (ETS) rahoittamat tutkimukset ja mainoskampanjat, joissa on hyökätty Dysonia vastaan. ETS on Brysselissä toimiva ryhmä, joka puolustaa paperipyyheteollisuuden etuja.

Dhont toteaa tutkimusasetelmien olleen epätieteellisiä. Tuloksia on vääristelty ja virheellisiä johtopäätöksiä on levitelty aggressiivisesti mediassa. Kuivainten on esimerkiksi väitetty lisäävän bakteereja wc-tilojen ilmaan ja puhallusilman olevan likaista.

Tutkimuksissa on käytetty menetelmiä, jotka eivät edusta todellista käyttötilannetta. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa kädet liattiin upottamalla ne liuoksiin, joissa oli korkea bakteeri- tai viruspitoisuus, jonka jälkeen kädet kuivattiin Dyson Airblade -käsikuivaimella pesemättä käsiä ensin vedellä.
– Kuten kaikissa tutkimuksissa, on tärkeää ymmärtää käytetty menetelmä ja tulokset sen sijaan, että luettaisiin vain päätelmät, Dhont toteaa.

Todellisuudessa Dysonin Airblade-kuivaimet ovat aivan yhtä hygieenisiä kuin paperipyyhkeet. – Kuivauslaitteissa ja -menetelmissä on oleellisia eroja, Dhont muistuttaa.

Dysonin kehittämän Airblade™-teknologian ansiosta Airblade-käsienkuivaajat ovat ainoita kuivaimia, jotka siivilöivät kuivaavasta ilmasta bakteerien kokoiset partikkelit pois 99,95-prosenttisesti. Samalla myös pesupistettä ympäröivä ilma puhdistuu.

Dysonin käsienkuivaajien hygieenisyyden ovat todistaneet muun muassa Bradfordin yliopistossa Britanniassa ja Saksan vanhimmassa yliopistossa, Marburgissa, tehdyt tutkimukset. Samaan tulokseen on päätynyt riippumaton elintarvikkeisiin keskittynyt tutkimusorganisaatio Campden BRI Britanniassa. Sen asiakkaisiin kuuluvat mm. Danone, Coca-Cola, Heinz ja Nestle.


Märät kädet bakteereille mieluisa tarttumisalusta

Moni ajattelee, että oikeaoppinen käsienpesu riittää hygienian ylläpidossa. Huolellinen käsien kuivaaminen on myös tärkeää.  

Kuivat kädet estävät bakteerien tarttumista käsiin pinnoilta, joihin koskemme, kun taas kosteat tai märät kädet ovat bakteereille mieluisa tarttumisalusta. Kosteat kädet voivat levittää bakteereita jopa tuhat kertaa enemmän kuin kuivat kädet.

Dysonin käsienkuivain kuivaa kädet nopeasti: 10–14 sekunnissa, jolloin bakteerien siirtyminen käsiin vähenee 40 prosenttia. Kuivaajat toimivat automaattisesti – hygieenisesti ilman kosketusta. Näin wc-tilojen pintojen koskettaminen voidaan minimoida.

Lisäksi Dyson Airblade -käsienkuivaajissa on antibakteerinen suoja, joka on integroitu laitteen pinnalle. Pinnoite ehkäisee bakteeri- ja homekasvustojen syntymistä ja tekee laitteen pinnasta hygieenisemmän.


Kuivain täyttää jopa sairaalan hygieniavaatimukset

Dysonin käsienkuivaajia käytetään myös tarkkaa hygieniaa vaativissa ympäristöissä, kuten elintarviketeollisuudessa ja -palveluissa sekä sairaaloissa.

Dyson Airblade -käsienkuivaajilla on maailmanlaajuisesti arvostettu elintarviketeollisuuden HACCP-hygieniasertifikaatti: ne on hyväksytty käytettäviksi elintarvikkeiden valmistukseen tarkoitetuissa tiloissa.

Lisäksi Dyson on ainoa, jonka Airblade-käsienkuivaajat täyttävät kaikki riippumattoman NSF-terveysorganisaation määrittämät kriteerit hygieeniselle käsienkuivaajalle.


Airblade-tekniikka testataan Dysonin mikrobiologisessa laboratoriossa


Ekologisuus tärkeää

Dysonin käsienkuivaimet ovat ekologinen vaihtoehto.

Paperiteollisuuden päästöt ovat isoja, ja paperipyyhkeet tuottavat suuria määriä jätettä. Esimerkiksi Suomessa käytetään edelleen vuosittain lähes 10 miljardia paperipyyhettä, jotka heitetään pois käytön jälkeen. Lisää lastia ympäristölle tuovat myös paperipyyhkeiden kuljetukset käyttöpaikalle sekä jätteeksi.

Dysonin käsienkuivaimet kuluttavat vähän energiaa, ovat kestäviä ja lisäksi kustannustehokkaita. Perinteisistä kuivaimista poiketen Airblade-kuivaimissa ei ole ilmanlämmityselementtiä, jonka ansiosta energiaa kuluu jopa 80 prosenttia vähemmän.

MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) Life Cycle Assesmentsin ja Carbon Trustin tutkimusten mukaan Dysonin käsienkuivainten hiilijalanjälki on 85 prosenttia pienempi kuin käsipyyhkeiden. Lisäksi Dysonin käsienkuivainten käyttö on jopa 98 prosenttia käsipyyhepaperin käyttöä edullisempaa.

– Positiivista on, että kuluttajat ja yritykset tulevat yhä tietoisemmiksi kestävästä kehityksestä sekä ympäristön ja maapallon hyvinvoinnista. Suuret yritykset ovat asettaneet kunnianhimoisiakin tavoitteita päästöjen vähentämiseksi: esimerkiksi Ikean tavoitteena on saavuttaa täydellinen jätteettömyys, Dhont kiittelee.


Lue lisää tutkimuksista täällä.

Tutustu koko Dyson Airblade -käsienkuivainvalikoimaan täällä.
 

Facebook Instagram Pinterest Youtube