Hallitukset ympäri maailmaa ovat olleet hälytystilassa tammikuun alusta lähtien koronaviruksen vuoksi. Myös Suomessa eletään poikkeusaikoja tautitapausten rajoittamiseksi.

Tällaisina aikoina usein tieteellisiäkin tutkimuksia varjostavat väärät tiedot ja kuulopuheet. Moni pohtii, mihin tietoihin voimme luottaa  ja erityisesti, mitä voimme tässä tilanteessa tehdä itse? Yksinkertaisin neuvo on: pese käsiä ahkerasti ja oikein sekä kuivaa ne kunnolla.

Kunnollisen käsienkuivauksen merkityksestä ei ole puhuttu yhtä paljon kuin käsienpesusta. Kuivaamisen merkitystä ei kuitenkaan tulisi aliarvioida. Tutkitusti tehokkaita tapoja käsien kuivaamiseen ovat niin käsienkuivaajat kuin paperipyyhkeetkin.


Miten koronavirus leviää?

Tutkimusten mukaan koronavirus leviää tartunnan saaneen henkilön yskästä tai aivastuksesta leviävistä pisaroista. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että virus kulkee pisaroissa, joiden halkaisija on suurempi kuin 5–10 mikronia (vastaa 0,001 millimetriä). Ne putoavat nopeasti ja päätyvät ympärillä oleville pinnoille.

Hollannin kansallisen kansanterveys- ja ympäristöinstituutin mukaan pisara ei kulkeudu aivastaessa kahta metriä pidemmälle. Ei ole myöskään todisteita siitä, että virus voi pysyä ilmassa pidempään. Todisteita ei myöskään ole siitä, että virus voisi levitä hengitysilman kautta. Tämä myös tarkoittaa sitä, ettei koronavirus leviä ilmastoinnin tai lämmitysjärjestelmien kautta.

Maailman terveysjärjestö (WHO), on vahvistanut, että ne, jotka koskettavat kasvojaan pesemättömillä käsillä, ja näin hengittävät tai nielevät pisaroita, voivat sairastua.


Miten voimme estää koronaviruksen leviämisen?

Koronaviruksen estämiseksi ei tällä hetkellä ole rokotetta. Siksi on välttämätöntä ryhtyä ehkäiseviin toimenpiteisiin puhkeamisen estämiseksi. Lääketieteen ammattilaiset ja maiden hallitukset korostavat hygienian olevan avainasemassa. Käsien säännöllinen ja perusteellinen pesu saippualla ja vedellä on osoittautunut yhdeksi tehokkaimmista tavoista suojella itseämme ja muita. Jos käsiä ei pestä oikein, käsienpesulla ei ole toivottua vaikutusta. Myös alkoholipohjaisten käsidesien teho vähenee huomattavasti, jos käsiä ei pese ensin, toteaa Wageningen University & Researchin ravitsemusmikrobiologian professori Marcel Zwietering.

Yksi fakta, joka usein puuttuu uutisoinnista, on käsien kunnolla kuivaamisen tärkeys. Se on oleellinen asia koronatartuntojen ehkäisyssä. Märät tai kosteat kädet ovat hyvä kasvualusta bakteereille. Huonosti kuivatut tai märät kädet pystyvät levittämään pinnoille peräti tuhat kertaa enemmän bakteereja kuin kuivat kädet.  Siksi maailman johtavat kansainväliset terveydenhuoltojärjestöt, Maailman terveysjärjestö ja Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen (CDC) suosittaa kuivaamaan kädet käyttäen joko paperipyyhkeitä tai käsienkuivaajia.


Ovatko sähköiset käsienkuivaimet turvallisia käyttää korona-aikana?

WC-tiloissa ihminen koskettaa useita likaisia pintoja ennen ja jälkeen käsien pesun: avaa vessanoven, vetää vessan, kääntää hanan päälle ja pois, koskettaa käsipyyherullan tai käsien kuivaajan painiketta. Jokainen pinnoista voi olla bakteereita täynnä.

Tarpeetonta kosketusta pinnoille on korona-aikana hyvä välttää, sillä virus voi levitä kosketuksen kautta suuhun tai hengitysteihin. Nykyään suurin osa sähköisistä käsienkuivaimista on täysin automaattisia eli ns. kosketusvapaita. Niihin ei tarvitse koskea käsiä kuivatessa.

Paperipyyhkeitä käyttäessä riski saada koronavirus fyysisen kontaktin kautta lisääntyy. Tavallisia pyyhkeitä tai käsipyyherullia ei myöskään voida pitää täysin turvallisina vaihtoehtoina. Niissä voi olla muilta käyttäjiltä peräisin olevia bakteereja ja viruksia.


Kuinka hyvin HEPA-suodattimet suodattavat?

Osa sähköisistä käsienkuivaimista on varustettu sertifioiduilla HEPA-suodattimilla, jotka varmistavat, että lähes kaikki bakteerit suodattuvat käsiä kuivattavasta ilmasta. Eli käytännössä jopa 99,95 % kaikista hiukkasista suodattuu pois ennen kuin ilma koskettaa käsiä. 

Tämä on yksi syistä, miksi modernit sairaalat ovat asentaneet tiloihinsa tämäntyyppisiä käsienkuivaajia. Esimerkiksi Kiinassa HEPA-suodattimilla varustettuja käsienkuivaajia on asennettu sairaaloiden ”desinfiointitunneleihin”, mukaan lukien Shenyangin tartuntatautien sairaala, joka rakennettiin koronapotilaiden hoitoon.

Elintarviketeollisuuden johtava organisaatio HACCP International on myöntänyt useille sähköisille käsienkuivaajille arvostetun hygieniasertifikaatin. HACCP-sertifikaatti takaa näiden laitteiden noudattavan käsihygienian tiukimpia standardeja. Ruoanvalmistus vaatii tarkoin noudatettua korkean tason hygieniaa, joten sertifikaatin saaneet käsienkuivaajat ovat perusteltu valinta alan yrityksiin ja laitoksiin. 

Jotkut tutkimukset ovat väittäneet, että käsienkuivaajat voivat levittää bakteereja ja viruksia. Nämä väitteet on hylätty. Väitteitä esittäneiden tutkimusten rahoittajana on toiminut paperipyyheteollisuus. Näissä tutkimuksissa mukana olleet tutkijat eivät käyttäneet menetelmiä, joissa olisi otettu huomioon todelliset olosuhteet. Siksi tutkimuksesta puuttuu vakaa tieteellinen perusta väittää, että HEPA-suodattimella varustetut käsienkuivaajat olisivat epähygieenisiä tai levittäisivät bakteereja ja viruksia.

Ykkösasia tässä tilanteessa on hygieenisyys. Tautien levittämisen estämiseksi muistetaan siis pestä kädet huolellisesti – ja kuivata ne yhtä huolellisesti joko paperipyyhkeellä tai oikeanlaisella käsienkuivaimella.

Ahkera käsienpesu saippualla ja huolellinen kuivaaminen ehkäisevät tautien leviämistä. 

Facebook Instagram Pinterest Youtube